Monday, August 17, 2009

PERMATANG PASIR


Pilihanraya kecil di Permatang pasir sekali lagi menjadi tumpuan penganalisa dan pemerhati politik tanah air, apabila pilihanraya itu menyaksikan satu lawan satu antara calon BN dan Calon PAS. Seakan kembali lagi satu filem fiksyen sains politik seperti yang berlaku di manik Urai beberapa bulan yang lepas. Lidah rasmi PAS-HARAKAH, melaporkan bahawa calon BN, Rohaizat Osman yang juga seorang peguam, sebenarnya telah pun dipecat dari Majlis peguam ekorangt daripada apa yang disifatkan oleh pengarang harakah sebagi ‘sangat serius’, iaitu berkaitan dengan salah laku yang dikaitkan dengan wang pemegang amanah koperasi Pekebun Getah.

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Tak boleh ada pekung di dada, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada sesiapa yang berhasrat menjadi seorang ahli politik ataupun pemimpin.

"Apabila ada sesuatu kesalahan dilakukan, tidak dapat tidak rakyat akan dapat tahu... kita tidak boleh sembunyikan.

"Sebab itu kalau hendak jadi ahli politik ataupun pemimpin, jangan terlibat dengan benda-benda yang tidak baik," katanya.

Sehari selepas kenyataan Dr Mahathir itu, muncul pula berita dalam sebuah akhbar tempatan yang melaporkan calon Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Permatang Pasir, Rohaizat Othman dipecat dari Majlis Peguam.

Prosiding pemecatannya dibuat di bawah Seksyen 103D Akta Akta Profession Guaman 1976. Seksyen tersebut melibatkan salah laku seseorang peguam.

"Kesalahan itu adalah tanggungannya sendiri dan tidak melibatkan orang lain kerana Rohaizat sendiri yang dinamakan oleh pihak pengadu dan bukan rakannya.

"Rohaizat dipecat pada 7 Mac tahun lalu dan beliau mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi berikutan keputusan Majlis Peguam itu, di mana mahkamah juga menolak rayuannya pada 12 Ogos tahun ini," akhbar The Edge semalam melaporkan kenyataan Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan. Ragunath berkata, kesalahan yang dilakukan itu melibatkan wang pemegang amanah Koperasi Pekebun Getah dan tidak ada akaun untuknya.

"Apabila lembaga menyiasat perkara ini dan perintah dibuat, tidak dipulangkan kepada pemegang amanah melibatkan wang berjumlah RM140,000.

"Walaupun anda membayarnya, tetapi kesalahan telah dilakukan dan ia merupakan kesalahan yang serius kerana ia melibatkan transaksi dengan wang pelanggan.

"Jika anda tidak bersalah, anda tidak akan didapati bersalah oleh ahli jawatankuasa disiplin dan tuduhan di bawah Seksyen 103D sama seperti salah laku jenayah," katanya lagi.

Laman web Majlis Peguam di bawah tajuk "Disciplinary Orders: January-March 2008" menyenaraikan nama Rohaizat sebagai salah seorang yang digugurkan dari majlis itu.

Apabila Ragunath menyebutkan "kesalahan yang serius" dan "sama seperti salah laku jenayah," persoalan yang timbul ialah adakah para pengundi di Permatang Pasir akan mengundi seseorang yang terdedah kepada tuduhan mempunyai pekung di dada?

Adalah dipercayai, isu pemecatan Rohaizat dari Majlis Peguam akan akan menjadi isu utama yang berpanjangan sepanjang pilihan raya kecil Permatang Pasir.

Satu lagi persoalan yang timbul ialah mengapa BN khususnya Umno membelakangkan ingatan Dr Mahathir dan berkeras mahu mencalonkan seseorang yang terdedah kepada tuduhan mempunyai pekung di dada?

Jika dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu, Dr Mahathir menyifatkan pemilihan Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh sebagai calon BN di dalam pilihan raya kecil itu sebagai "benar-benar pilihan yang sangat buruk," adakah Rohaizat "benar-benar pilihan yang sangat baik"?_

6 comments:

tawadakan said...

Salam,

Sdra kenapa lama tak ulas rencana pendikar cahaya, dula siap dengan sajaknya sekali... untuk makluman sdra, orang yg sdra puja asyik merapu tak bertempat kebelakangan ini.

Gilazzzzz dan nyanyukssss

pendikarbuta said...

Salam,
tawadakan, salah satu senjata utama pendikar cahaya ialah airmata...kalau tak percaya tunggulah pilihanraya dia akan datang merayu undi dan sokongan dengan senjata airmatanya.

Risktaker said...

salam.......

da i2 sahaja calon yang sanggup bertanding..hehehhe..
kepada saudara depu-depu...
pedulikan kata-kata orang lain..kita berhak bersuara..memuji seseorang asalkan hati yang ikhlas..tq

DEPU-DEPU said...

salam sdr tawadakan..

TQ dgn pandangan sdr.

DEPU-DEPU said...

salam sdr pendikarbuta..

betulkah nama sdr nie ? bukan pendikar kebenaran?...orang yg sama ?

DEPU-DEPU said...

salam Risktaker..

perjuangan harus diteruskan...
Tq dgn pandangan sdr..