Tuesday, June 30, 2009

MICHAEL JACKSON: BETULKAH?


"kematian' bukanlah sesuatu yang boleh diramalkan..malahan tidak ada sesiapa pun yang boleh lari darinya...sebab itulah kita sentiasa dituntut untuk sentiasa mengingati mati..kerana kematian pasti akan datang menjemput kita. Begitulah yang berlaku kepada lagenda Muzik Pop yang tersohor Michael Jackson. Kematiannya 'mengejutkan' peminat muzik seluruh dunia. Dan lebih memeranjatkan lagi ialah selepas kematiannya hasil post-mortem mendapati sesuatu yang luarbiasa telah dialami oleh penyanyi kegemaran ramai ini. Seperti yang catatan dalam blog CINA ISLAM :
Media terbitan Inggris, The Sun, mendapat "bocoran" hasil otopsi jenazah sang legenda musik pop Michael Jackson.

"Rincian hasil otopsi yang mengerikan adalah penyanyi itu sebenarnya tinggal tulang --tidak ada makanan di perutnya kecuali pil - pil," tulis The Sun.


Paha, pinggul, dan di bahunya ada bekas tusukan jarum suntik - yang diyakini sebagai injeksi narkotika penghilang nyeri. Suntikan itu diberikan tiga kali sehari dan sudah berlangsung bertahun-tahun.

Terdapat juga banyak bekas pembedahan yang kemungkinan adalah hasil dari 13 kali operasi kosmetik.
The Sun yang mengutip hasil otopsi itu menulis bahwa bintang dengan tinggi 5 kaki 10 inci (178,8cm) itu meninggal dalam keadaan "sangat kurus" yaitu sekitar 53 kg.
Hasil otopsi juga menunjukkan sang bintang bisa dibilang tidak punya rambut lagi. Saat meninggal dia mengenakan wig dan tinggal sedikit helai rambut di kulit kepalanya.

Kulit kepala di atas telinga kirinya sudah benar-benar botak dan ada bekas luka. Kemungkinan luka itu akibat kecelakaan tahun 1984 ketika rambut Michael Jackson terbakar saat pembuatan film iklan untuk Pepsi.
Di jenazah itu juga terdapat patah tulang rusuk, kemunginan akibat dadanya terus ditekan-tekan saat orang-orang berusaha menolongnya dari gagal jantung.
Ada empat bekas suntikan di sekitar jantung Jacko, julukan Michael Jackson. Kemungkinan suntikan itu berisi adrenalin yang diinjeksikan langsung ke jantung.
Tiga suntikan itu menembus dinding jantung dan menyebabkan kerusakan. Satu suntikan lain meleset dan malah kena tulang rusuknya.
Ada lebam di lutut Michael Jackson dan di dua tulang keringnya. Otopsi tidak berhasil menemukan penyebab luka tersebut.Terdapat pula luka benda tajam di punggungnya yang merupakan indikasi dia baru jatuh."Raja musik pop" itu juga punya wajah yang penuh bekas sayatan bedah plastik.

Seorang sumber yang dekat dengan Jackson mengatakan "dia tinggal kulit dan tulang, rambutnya sudah rontok dan saat meninggal di perutnya tidak ada makanan dan hanya pil-pil. Bekas suntikan di seluruh tubuhnya serta kerusakan akibat bertahun-tahun bedah plastik menunjukkan bahwa dia sudah dalam tahap akhir kemerosotan."
"Dokter-dokternya dan orang-orang di sekelilingnya menjadikan Michel Jackson menghancurkan diri sendiri. Harus ada yang dimintai pertanggungjawaban."

3 comments:

S. Suhana Ros said...

biasanya, bila mendengar berita kematian artis barat saya tidak merasai apa2. tapi kali ni dengan kematian MJ, saya merasai sesuatu. sesuatu yg membuatkan hati saya tersentuh.

DEPU-DEPU said...

Salam S. suhana..

TQ kerana berkunjung..

Semoga roh nya dicucuri rahmat..Amin

muhammad said...

sye amat sdih kerana michael tlah pergi meningal kn kita smua?tpi adakah michael di semadi kn sebagai orng islam atau tidak,itu yg sye nk tau tu?sewaktu dia pergi,sye menangis n sye cuba nk tahan untuk menangis,tapi sye tk bleh??
sye janji,yg sye ingin jadi peminat setia michael...