Friday, September 4, 2009

PILIHANRAYA KECIL BAGAN PINANG, NEGERI SEMBILAN.


ADUN BN bagi Bagan Pinang, Negri Sembilan, Azman Mohd Noor meninggal dunia di Seremban hari ini. Beliau meninggal dunia kerana serangan sakit jantung pada jam 2.30 petang tadi di Pusat Pakar Seremban. Dalam pilihanraya umum lalu, Azman, 55, menang dengan mendapat 6,430 undi, menewaskan calon PAS, Ramli Ismail.

Dalam pilihanraya umum lalu, DUN Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi yang 66 peratus Melayu, Cina (10.5%), India (19.9%) dan lain-lain (3.5%).

Ekoran itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan pilihanraya kecil dalam tempoh 60 hari ini. Ia merupakan pilihanraya kecil kesembilan selepas pilihanraya umum tahun lalu.

Bagan Pinang merupakan kawasan DUN dalam Parlimen Telok Kemang. Empat lagi DUN dalam parlimen tersebut ialah Chuah, Lukut, Linggi dan Port Dickson.

Dalam pilihanraya umum lalu, Parlimen Telok Kemang dimenangi oleh calon PKR, Datuk Kamarul Baharin Abbas. Manakala DUN Chuah pula dimenangi oleh PKR, Lukut (DAP), Linggi (BN) dan Port Dickson (PKR). (MALAYSIAKINI)

2 comments:

mack said...

KALAU BN MENANG ITU BIASALAH LUBUK DIA TAPI KALAU PR MENANG ADALAH LUAR BIASA SEBAB NYA ITU KERUSI YANG DIMILIKI OLEH UMNO. TAPI KALAU UBN KALAH DILUBUKNYA MAKA BOLEH DIKATAKAN UBN SUDAH SAMPAI KE PENGHUJUNG NYA. NAK KATA MATI TIDAKLAH TAPI MUNGKIN MACAM LDP JUGA HAMPIR SAMA NASIBNYA.

DEPU-DEPU said...

SALAM MACK..

TERIMA KASIH KERANA MEMBERIKAN PANDANGAN.