Sunday, February 12, 2012

PELANCONGAN DI SEMPORNA

Daerah Semporna merupakan daerah yang sibuk menerima kemasukan pelancong setiap hari. Sebab utama mereka ke mari adalah kerana kejernihan air laut yang tiada bandingannya. Atas sebab ini, banyak aktiviti dapat dilaksanakan seperti menyelam, 'snorkeling', berenang, memancing dan sebagainya. Pengunjung boleh menikmati keindahan laut dan menyelam di pulau-pulau sepertiSipadan, Mabul, Kapalai, Mataking dan Sibuan. 

Terdapat lebih 20 operator pelancongan wujud di Semporna untuk menguruskan percutian anda. Operator ini menganjur dari hotel/resort, kursus menyelam (PADI Diving Courses) bertaraf dunia, khidmat penyewaan bot untuk tujuan 'island hopping' dan memancing hingga ke restoran-restoran yang menyediakan makanan laut yang lazat. Untuk keselamatan penyelam, TLDM Semporna (KD Sri Semporna) menyediakan khidmat rawatan kecemasan khas bagi menangani kes-kes kecederaan menyelam. 

Untuk tujuan menyelam, 'snorkeling', berkelah, berbulan-madu, 'island-hopping' dan menginap di 'resort' rumah-rumah air, anda boleh memilih untuk melaksanakan aktiviti-aktiviti ini samada di Pulau Sipadan, Mabul, Kapalai, Mataking, Pom-pom, Sibuan, dan di Taman Marin Tun Sakaran. Bagi yang gemar memancing, anda boleh memilih untuk memancing di laut atau di tepi pantai bahagian tanah besar Semporna. Perkhidmatan 'sewa bot' ada disediakan di sepanjang kawasan pantai Pekan Semporna manakala peralatan memancing seperti joran, 'rapala', kail, tangsi dan lain-lain boleh anda dapatkan dengan mudah di kawasan pasar, supermarket Milimewa dan Bandar Baru Pekan Semporna (berhampiran dengan 'Resort floating Dragon-Inn'). Lain-lain keperluan penjagaan diri (seperti sunblock/sunscreen) boleh didapati di 'Guardian', Semporna.


Bagi yang suka mengkaji 'kehidupan lampau' anda boleh mencubanya di Tapak Arkeologi Bukit Tengkorak di kawasan Tampi-tampi. Selain dari 10 sebab yang tertera di atas, ada juga usahawan yang datang ke Semporna untuk tujuan pelaburan industri rumpai-laut (seaweed). Pengarah-pengarah filem terkenal juga mengeksploitasi Semporna untuk filem komersil dan dokumentari. Antara filem yang pernah di arahkan disini ialah 'Duyong' terbitan KRU Films. Filem ini di lakonkan oleh Saiful Apek, Yassin, Yasmin Hani dan Maya Karin. Kebanyakan aksi filem Duyong diarah dan dilakonkan di kawasan Tampi-tampi, Semporna. Pihak National Geographic juga membuka pejabat kecilnya di sini.

Hotel dan resort yang beroperasi di Semporna menyediakan pakej-pakej percutian yang memenuhi bajet anda. Selain dari pakej berbulan madu, pakej perkahwinan dasar laut & ala Bajau tempatan juga semakin mendapat perhatian dari dalam dan luar negeri. Untuk 'pencinta-alam' dan 'rombongan', terdapat juga operator yang menyediakan 'bed and breakfast', 'homestay' dan dorm (dormitory-room) disini. Makanan dan minuman disini disediakan pelbagai jenis dari masakan melayu, cina, bajau tempatan hingga ke selera barat. Yang paling mendapat perhatian adalah makanan laut sehingga pihak 'Jalan-jalan Cari Makan - TV3' pun pernah memberi pengiktirafan kepada restoran-restoran di Semporna.

Jika anda sudah biasa dengan ikan, sotong, udang dan ketam, mungkin anda boleh mencuba makanan laut lain seperti kamun (udang-mantis), ikan 'bolong', ikan 'belawis', ikan buntal, sotong kurita, isi ketam, udang 'lobster', ikan tuna, kerapu, 'sunuk' dan ikan 'ogos' yang mudah didapati disini. Jangan terkejut jika saiz ikan disini besar-besar atau bersaiz 'XL' kerana sejak dari dahulu lagi makanan laut disini sememangnya 'sempurna'. Mungkin namanya agak ganjil bagi sesetengah kita, namun rasanya enak sekali. Jika makanan laut bukan pilihan anda, anda boleh mencuba 'nasi payau' (payau - rusa dalam bahasa tempatan), sup isi ketam atau 'kueh teow basah' yang menjadi 'trademark' daerah ini. Kepada anda yang suka mencuba 'hawker's food', 'sayap-ayam', gado-gado dan soto boleh dinikmati dengan harga yang sangat berpatutan.

kesimpulannya, Semporna sememangnya satu daerah yang menarik dan menjadi tarikan utama pelancong. adalah rugi jika mereka yang datang ke Sabah tidak menjejakkan kaki ke Daerah Semporna.

7 comments:

Anak Sabah said...

Memang bagus melancong ke Semporna, makanan laut sedap lagi murah. Cuba jangan tak cuba. Aktiviti-aktiviti lain belum pernah aku ikuti, lain kali lah.

Hinamori said...

Cantiknya. Memang tempat pelancongan yang sangat berbaloi.

nickko said...

berbekalkan pulau2 yang cantik, daerah semporna sepatutnya mampu berkembang lebih maju berbanding dengan daerah2 yang lain di Sabah..

ferlo said...

Semporna sememangnya destinasi pelancongan yang terbaik.

Batresiah said...

Tidak dinafikan lagi mengenai perkara ini. Sudah semestinya kawasan ini tempat tarikan pelancong dengan keindahan laut yang jernih.

Anonymous said...

Semporna memang terkenal dengan keindahan pulau-pulaunya. saya sendiri masih belum mengunjungi tempat2 yang menarik di sana.

Anonymous said...

Sabah is blessed with beautiful islands. Continuous efforts to improve the tourism sector are needed and hopefully the people will give their full support on these efforts.