Friday, June 15, 2012

AWAN PELIK DI PANTAI BARAT SABAH, PETANDA APA?

Bagi penggemar dan pemerhati alam buana ciptaan ilahi ini, rasa tafakur mungkin bercambah dengan rasa terkejut yang terus bermain dan bersarang dalam fikiran mereka. Tanggal 12 jun.2012 yang lalu, satu kejadian aneh dan pelik terjadi dilangit sekitar kota kinabalu, Sabah apabila gerakan dan gumpulan awan yang biasanya berarak perlahan di ibu kota negeri di Bawah bayu itu bertukar rupa. Misteri dan menakutkan. Awan bergumpul dengan pekat dan menunjukkan wajah-wajah kekalutan dan kemurungan.Seolah-olah memberi amaran kepada manusia yang berada di bawah payung lembayungnya.

Walaupun ada yang mengaitkan rupa awan tersebut dengan kejadian taufan yang melanda negara jiran, Filipina, namun ketika gambar-gambar di bawah ini diambil, alam maya di Kota Kinabalu masih berkeadaan tenang, tanpa angin kuat mahupun hujan lebat. Hanya setelah beberapa pada tengah harinya, ribut dan hujan melanda kawasan Pantai Barat sabah.

Apakah petanda alam ini dengan kehidupan manusia yang diamanahkan mengurus dan mentadbir alam ini? Apakah kehadiran awam pekat kelabu ini tidak menggerunkan jiwa-jiwa metropolitan yang semakin lalai dibuai duniawi yang melalaikan?


No comments: